• info@struktur.nl
  • 06 22 23 84 14
  • 06 22 23 84 14
 

Klantcase

Reorganisatie met blijvend positief effect

Kosten besparen? Vaak beslissen organisaties ad hoc dat er een personeelsreductie komt. Er wordt niet gekeken naar andere opties. In combinatie met een slechte voorbereiding laat het resultaat zich raden: de herstructurering mondt uit in wéér een nieuwe reorganisatie. Struktur pakt het anders aan.

Een internationale onderneming met een vestiging in Nederland heeft medio 2022 door de oorlog in Oekraïne te weinig nieuwe business. Hierdoor worden de kosten te hoog en dreigt er onvoldoende werk voor de medewerkers wereldwijd.

Door negatieve cijfers en ontevreden aandeelhouders besluit de global organisatie dat alle afdelingen 10 procent personeel gaan reduceren. Ze houden geen rekening met de verwachte workload of de verhouding directe en indirecte functies. En ook niet met de Nederlandse wet- en regelgeving: je kunt hier niet zomaar op stel en sprong 10 procent van je personeel ontslaan.

September 2022: Reorganisatie
Met nattevingerwerk maakt de Nederlandse organisatie in september een lijst van de mensen die vertrekken. Ze verlengen geen contracten voor bepaalde tijd, nemen afscheid van inleners en gaan ervanuit dat ze afscheid nemen van medewerkers in verbetertrajecten. Binnen vier maanden moeten ze de 10 procent reductie realiseren. Dit lukt ook. Maar na twee maanden zijn de kosten nog steeds te hoog. Er is geen zicht op nieuwe intake. De conclusie? Er komt opnieuw een reductie van personeel.

‘Vraagstuk: hoe voorkomen we nóg een reorganisatie?’

December: structureel andere aanpak
In december 2022 wordt Saskia benaderd door de Nederlandse organisatie om ze te begeleiden bij de personeelsafbouw. Ze willen het dit keer écht anders aanpakken. Ze willen voorkomen dat deze reorganisatie opnieuw uitloopt in een reorganisatie. Hier kan Struktur ze bij helpen. Allereerst is het cruciaal dat de neuzen van de directie dezelfde kant op staan. Saskia zet de volgende zaken op een rij:

- Hoe ziet de organisatie na de reorganisatie eruit?

- Hoe onderbouwt finance aan het managementteam waarom en hoeveel ze aan personeel gaan reduceren? Kunnen ze ook op ander manieren kosten besparen, bijvoorbeeld door:

  • te detacheren aan bedrijven in de omgeving?
  • verlofdagen te laten opnemen?
  • collega’s te laten inspringen op afdelingen met een te hoge workload?
  • te besparen op secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals met goedkopere leaseauto’s?

- Wanneer moet de reorganisatie zijn afgerond?

- Wat is de te verwachten workload?

- Hoeveel fte is er nodig per rol om deze workload te realiseren?

‘Passende maatregelen, met oog voor de workload’

Neuzen dezelfde kant op
De grondige voorbereiding heeft effect: alle neuzen staan dezelfde kant op. Naar aanleiding van het advies van finance besluit het managementteam unaniem tot personeelsreductie. Het team beslist samen hoeveel fte ze per rol reduceren en hoe hierin de verhouding ligt tussen directe en indirecte functies. Hierdoor ontstaat er consensus en wéten we dat het nieuwe team de verwachte workload aankan.

Inmiddels is het traject van reorganisatie gestart. De organisatie zet de juiste stappen naar UWV, de medezeggenschapsraad en medewerkers. Zodat ze in deze moeilijke tijd samen bouwen aan continuïteit en rendement in de toekomst.

Meer weten?
Ga je kosten besparen? Overweeg je een reorganisatie en/of wil je onderzoeken wat je mogelijkheden zijn? Neem contact op met reorganisatiemanager Saskia Groenveld via 06 22 23 84 14 of saskia.groenveld@struktur.nl. Zij denkt graag met je mee.